GLOBALGAP'IN GELİŞİMİ
1997'de Avrupa'da lider perakendecilerin oluşturduğu bir grup, İyi Tarım Uygulamaları (İTU) ve bu uygulamaların belgelendirilmesi konusunda çalışmalar başlatmıştır. EUREP (Euro-Retailer Produce Working Group) olarak adlandırılan ve başta Avrupa'nın lider perakendeci şirketleri olmak üzere, yaş meyve-sebze sektörünün bütün aşamalarında yer alan kuruluşların temsilcilerinden oluşan bir grup, meyve ve sebzelerin güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde üretimine yol göstermek amacıyla EurepGAP adı verilen bir protokol hazırlamıştır. Bu doküman ile gıda güvenliği sisteminin temel prensiplerinden yola çıkılarak, tüm üretim aşamaları için kontrol noktaları belirlenmiş ve belirlenen kontrol noktalarına uyum kriterleri geliştirilmiştir. İyi Tarım Uygulamaları (İTU)'nın esaslarının ortaya konulduğu bu dokümanda, iyi tarım ile gıda güvenliği sistemi (HACCP) prensipleri birleştirilmiştir.
Kar amacı gütmeyen, özel bir araştırma ve eğitim enstitüsü olarak Almanya'da faaliyetlerini yürüten Euro Handelsinstitut (EHI) Şubat 2001'den itibaren EUREP'in yapılandırılmasında uluslararası sekretarya görevini üstlenmiş ve Mart 2001'de bu görevini, bir yan kuruluşu olan FoodPlus GmbH'ye devretmiştir. Şubat 2001'de EUREP'in perakendeci ve tedarikçi üyeleri, yaş meyve ve sebze sektörünü kapsamı içerisine alan bir "Konsey" ve "Teknik ve Standartlar Komitesi" kurmuşlardır. EUREPGAP dokümanlarının gözden geçirilip yenilenmesi ve güncellenmesi görevi de bu birimlere verilmiştir.
EUREPGAP, meyve ve sebzeler için sertifikasyon kurallarını ortaya koyan dokümanları 2001'de yayımlamış ve bu dokümanlar zaman içerisinde bir dizi yenileme ve güncelleme geçirmiştir. Son yenilemesi Mart 2007'de onaylanarak yürürlüğe girmiş, Temmuz 2007'de bazı revizyonlar yapıldıktan sonra Eylül 2007'de EUREPGAP'in isminin GLOBALGAP olarak değiştirilmesiyle son halini almıştır.
EUREP tarafından ilk sertifika 2001 yılında Bologna'daki bir üreticiye muz için verilmiştir. Temmuz 2007 itibariyle 80'den fazla ülkede sertifikalı üretici sayısı 69.000'e ulaşmıştır.
GLOBALGAP sertifikalı üretici sayısı ve sertifikalı ürünlerin alan olarak dağılımında İngiltere, Hollanda ve İspanya ilk üç sırayı ellerinde bulundurmaktadırlar. En fazla sertifikalandırılan ürünlerde patates ilk sırayı almakta, bunu elma ve üzüm izlemektedir.