GLOBALGAP BELGELENDİRME SÜRECİ
1. Başvuru İşlemleri Ürünlerini GLOBALGAP'e göre belgelendirmek isteyen üretici, öncelikle ilgili
GlobalGap Başvuru Formu'nu kullanarak bilgilerini CTR'ye iletmelidir. Bilgiler Ürün Belgelendirme Departmanı tarafından alındıktan sonra başvuru sahibi için bir teklif hazırlanacak ve başvuru sahibinin onayına sunulacaktır.
Üretici teklifi onayladıktan sonra, belgelendirilmesini istediği ürün/üretim alanı, hasat sonrası ürün işleme yapıyorsa ürün işleme sahaları ve ürünün ticaretinin gerçekleştirildiği ticari markalar ve ülkelere dair gerekli tüm bilgileri ve sistem ile ilgili oluşturduğu dokümanları tarafımıza değerlendirilmek üzere gönderir.
GLOBALGAP belgelendirmesi için, GLOBALGAP'in bir şartı olarak alt lisans sözleşmesi, üretici ve belgelendirme kuruluşu arasında karşılıklı olarak imzalanmalıdır. Bundan sonra üreticiye bir GLOBALGAP Kayıt Numarası verilir. Bu kayıt numarası üreticinin ürününün izlenebilirliğini sağlamak amacıyla GLOBALGAP veri tabanına üretici bilgileri ile birlikte işlenir.
Tüm bilgiler ve dokümanlar başvuru sahibinden eksiksiz olarak teslim alındıktan sonra CTR Belgelendirme Departmanı tarafından incelenir ve belgelendirilecek ürünlerin hasat zamanları dikkate alınarak bir denetim planı hazırlanır.
2. Denetim Süreci Denetimler, GLOBALGAP Kontrol Noktaları ve Uygunluk Kriterlerine uygun olarak tüm kontrol noktalarının denetlenerek üreticinin uygunluk düzeyinin belirlenmesi şeklinde gerçekleştirilir. Yeterli uygunluk düzeyine ulaşmış üretici, analiz sonuçlarında ürünün pazarlanacağı ülkelerde geçerli olan maksimum bitki koruma ürünü kalıntı sınırlarını aşan miktarda kalıntı tespit edilmediği takdirde GLOBALGAP belgesi almaya hak kazanır.
Yeterli uygunluk düzeyinde olmadığı tespit edilen üreticilere, uygunsuzluklarını gidermeleri için dört haftayı aşmamak kaydıyla belirli bir süre tanınır. Belgelendirmenin yapılabilmesi için, üreticinin bu süre sonuna kadar uygunsuzluklarını giderdiğini kanıtlaması gerekmektedir.
3. Belgenin Verilmesi Belgelendirme Departmanı ve Belgelendirme Komitesi'nin denetim sonuçlarını ayrı ayrı değerlendirmesi sonucunda belgenin verilmesine herhangi bir engel görülmemesi durumunda, belgelendirme tarihinden itibaren 1 yıl geçerli olmak üzere ilgili ürünler için GLOBALGAP belgesi düzenlenir. Belgelerin geçerliliklerini sürdürebilmeleri için üreticinin her yıl yeniden denetlenmesi gerekmektedir.
GLOBALGAP Belgelendirme Süreci Akış Şeması için tıklayınız.